Utorak 03.05.2016.
10:36
Tanjug, Vestionline

74 mrtvih vojnika JNA leži u Dobrovoljačkoj ulici 24 godine bez istine

printscreen
Ovako je izgledala Dobrovoljčka ulica pre 24 godine

Za zločin u Dobrovoljačkoj još niko nije odgovarao.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je od nadležnih organa BiH da kazne počinioce i odgovorne za napad na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Nepriznavanje, pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina neće doprineti suočenju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini", ističe se u saopštenju Koordinacije. 

Kolona vojnika napadnuta je 3. maja 1992. godine dok se, u skladu sa dogovorom Komande JNA, predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i međunarodne zajednice, mirno povlačila iz Sarajeva. 

U napadu su ubijena 42 pripadnika JNA i civila, među kojima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto, pokazuju podaci MUP-a Republike Srpske. 

Napad su izveli pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke" i "Patriotska liga", kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji. 

Konvoj vojnika JNA je 3. maja 1992. godine napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju, u zamenu za puštanje na slobodu Izetbegovića, koga je dan ranije zarobila JNA. 

Haški sud je ocenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj. 

Za slučaj u Dobrovoljačkoj ulici tužilaštvo BiH je vodilo istragu protiv Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka i još nekih osoba, ali je ustanovljeno da nisu sadržana obeležja krivičnog dela u njihovom postupanju. 

Na takvu odluku tužilaštva usledile su brojne osude iz Republike Srpske.

2024 © - Vesti online