Utorak 03.05.2016.
08:28
N. Jokić - Vesti

Ekonomski NATO okupira EU

Reuters
Hanover: SAD će nas progutati

Čitava ujdurma sa TTIP zapravo znači obesnaživanje evropskih država, neku vrstu "mekanog" državnog udara kroz ekonomska vrata. Nije slučajno Hilari Klinton, najverovatnija kandidatkinja Demokratske partije za predsednika SAD, izjavila da je TTIP - bescarinska unija sa EU, zapravo
"ekonomski NATO"!

Objavljujući dokumenta u celini, Grinpis jača otpor građana i nevladinih organizacija u Evropi protiv TTIP. Čini se gotovo izvesnim da ovaj, po mnogo čemu sporan ugovor, neće biti potpisan do kraja godine. Otpor građana je sve snažniji jer se ispostavilo da pregovori između Evropske komisije i SAD traju u tajnosti - više od jedne decenije.

U nekim zemljama kao što je Nemačka, a u poslednje vreme i Francuska, otpor je veoma jasan.
Francuski predsednik Fransoa Oland je prilikom prvomajske ceremonije obeležavanja Praznika rada izjavio da će njegova zemlja reći "ne" svakom ugovoru "koji šteti našoj poljoprivredi".

Oland je ocenio da ugovorom o bescarinskoj uniji sa SAD treba da bude garantovano poštovanje postojećih sanitarnih i prehrambenih normi kao i da za sada SAD ne poštuju princip reciprociteta. Bila je to aluzija na ono što objavljena tajna dokumenta potvrđuju - SAD žele da imaju više prava od evropskih partnera, da slobodno prodaju sve na evropskom tržištu od 800 miliona ljudi, ali da zauzvrat evropski proizvodi i firme ne mogu da idu u slobodnu trku sa svojim brendovima i da učestvuju ravnopravno na javnim tenderima u SAD.
 

2024 © - Vesti online