Utorak 03.05.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti

Egzodus bez kazne

Srna
Sećanje na stradale: Parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci

Centralna manifestacija održana je u Gradišci odakle je ministar rada RS Milenko Savanović poručio da "srpski političari moraju biti svesni svoje istorije i ne dozvoliti da se Srbima ponovi istorija 20. veka".

"Dešavanja od pre 21 godinu bila su završnica ustaške ideologije proterivanja srpskog življa sa prostora Hrvatske koji je započet tokom Drugog svetskog rata. U orgijanju hrvatske vojske 1. i 2. maja, iz zapadne Slavonije proterano je 15.000 Srba, 283 je poginulo, a svi ranjeni koji su se našli na putu, ubijani su hrvatskim tenkovima, maljutkama, avionima, a neki su čak i nožem dokrajčeni", kazao je Savanović.

Predsednik udruženja prognanih Srba Zapadna Slavonija Krsto Žarković kazao je da je od oko 121.000 predratnih Srba, danas na toj teritoriji tek oko 17.000.

Dok Srbi tuguju, u Hrvatskoj slave akciju "Bljesak". Centralna manifestacija održana je u Okučanima i njoj su prisustvovali premijer Hrvatske Tihomir Orešković, predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, te kao izaslanik hrvatskog predsednika načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Mirko Šundov.

Niko od njih nije pomenuo srpske žrtve, a Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije upozorava da Hrvati i ove godine "slave zločin i etničko čišćenje". Za zločine u "Bljesku" još niko nije odgovarao, zbog čega je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao Tužilaštvo za ratne zločine

Srbije da intenzivira istragu protiv odgovornih za ovaj zločin.
Linta podseća da je pre nekoliko godina pokrenuta istraga protiv Petra Stipetića, Mladena Kruljca, Ivana Basarca, Luke Džanka, Marijana Marekovića, kao i komandanata ostalih hrvatskih vojnih jedinica koje su učestvovale u navedenoj akciji, ali da još niko nije proceuiran.

Odbačena prijava protiv generala

Hrvatsko pravosuđe je u više navrata odbacivalo krivične prijave zbog zločina u "Bljesku". Najpre, juna 2006. hrvatsko tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu protiv generala Mladena Kruljca i vojnika Tomislava Abramovića, koji je po naređenju Kruljca snajperom usmrtio srpskog civila Miroslava Vučkovića. Prijava je odbijena uz obrazloženje da je to bilo "uobičajeno vojno postupanju u borbenom delovanju u ratnim operacijama". Druga prijava za ratni zločin nad zarobljenicima podneta je 2012, ali nadležno tužilaštvo još prikuplja informacije o žrtvama i počionicima.




 

2024 © - Vesti online