Utorak 03.05.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti

Tajkunu više para nego Obrenovcu

A. Čukić
Dobio dva miliona evra: Miroslav Bogićević

- Država je putem Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima razvrstala po kategorijama koliko ko dobija. Ljudi čija su domaćinstva oštećena poplavama prošli su najgore. Imamo informacije da to sa njegovim rudnikom nije ni završeno, dok neki naši sugrađani ni dve godine od poplava ne mogu da uđu u svoje domove - kaže za "Vesti" Murar.

Ispada da je Bogićević od 60,2 miliona evra koje je EU prebacila na račun Srbije pre godinu dana, dobio više, ne samo od Obrenovca, već i od Valjeva, Malog Zvornika, Koceljeve i drugih poplavljenih gradova.

Iz Kancelarije za obnovu poručuju da su novac raspoređivali na osnovu projekata i ističu da su bili obavezni da saniraju to područje bez obzira što je rudnik u privatnom vlasništvu. Poenta je, kaže sagovornik "Vesti", da je ta kancelarija negativnom selekcijom utvrđivala ko će dobiti novac.

- To je rađeno prema političkoj liniji. Dokaz je što neki građani još nisu dobili pare za sanaciju, dok ima onih koji su dobijali za više stambenih jedinica u svom posedu - naveo je Murar.

Poziv ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović preduzećima i agencijama da zbog najavljenih velikih padavina preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava, Murar vidi kao postizborni trik.

- Mislim da se to radi u sklopu ovih haotičnih postizbornih dešavanja i ponavljanja republičkih izbora u nekim delovima Srbije. Padavine su najavljene na nekoliko dana, što je potpuno drugačije nego 2014. kada nisu prestajale više od nedelju dana - podsetio je naš sagovornik.

Moguća izlivanja reka

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje do 50 mm kiše. Na rekama će vodostaji biti u većem porastu do srede, a postoji mogućnost dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja, upozorio je HMZ Srbije.


 

2024 © - Vesti online