Utorak 03.05.2016.
06:30
Vestionline

Obavezno unosite magnezijum: Sprečite rak debelog creva na vreme

pixabay.com
Jedite spanać i ostalo zeleno povrće: Ono obiluje magnezijumom

Poslednje istraživanje naučnika iz Holandije otkriva da povećanjem unosa magnezijuma možete da smanjite rizik od nastanka raka debelog creva. U istraživanju je učestvovalo 1.500 osoba, a naučnici su proučavali zdravlje i životne navike svih učesnika.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje su dnevno unosile 100 miligrama magnezijuma, imaju za 19 odsto manji rizik od nastanka raka debelog creva. Magnezijum se naročito pokazao učinkovitim kod učesnika koji su bili prekomerne telesne težine i stariji od 55 godina.

Magnezijum se pokazao učinkovitim i u prevenciji i lečenju drugih vrsta raka, a jedno istraživanje evropskih naučnika je pokazalo da svakodnevnim unosom 100 miligrama magnezijuma možete da smanjite rizik od nastanka raka pankreasa.

Magnezijum učestvuje u više od 300 hemijskih procesa u telu i prisutan je u svakoj ćeliji. Nizak nivo magnezijuma je povezan s povećanim rizikom od nastanka kancerogenih stanica. Nažalost, veliki broj ljudi ne unosi adekvatnu količinu magnezijuma, a manjak magnezijuma je povezan s povećanim rizikom od nastanka sledećih bolesti:

- depresija,
- sindrom hroničnog umora,
- ADHD,
- epilepsija,
- Parkinsonova bolest,
- problemi sa spavanjem,
- migrene i glavobolje,
- osteoporoza,
- bolovi u prsima (angina),
- srčane aritmije,
- koronarna arterijska bolest i ateroskleroza,
- hipertenzija,
- dijabetes tipa 2 i
- astma.

Magnezijum u ishrani najlakše unosimo kroz zeleno povrće, zrna žitarica, orahe, soju, pasulj, kukuruz i meso. Zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać) sadrži hlorofil koji je naročito dobar izvor magnezijuma. Voda je značajan izvor magnezijuma, naročito u predelima gde je voda "teška", tj. ima povećan sadržaj minerala.

2023 © - Vesti online