Ponedeljak 31.05.2010.
09:48
Fonet

Balkan poslednji izazov u izgradnji Evrope

Tekst u londonskom listu pod naslovom "Balkan to zavređuje", kako prenosi BBC na srpskom, potpisuju šefica američke diplomatije Hilari Klinton, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i šef španske diplomatije Migel Angel Moratinos.

Njih troje zauzimaju stav da čitav region na skupu u Sarajevu ima šansu da se uključi u novu dinamiku evropske i atlantske integracije, a da EU ističe ključnu ulogu evroatlantskih multilateralnih institucija za bezbednost i stabilnost Balkana.

U poslednje dve decenije, pišu dalje autori članka, svedoci smo podsticaja koji perspektive integracije u EU i NATO daju reformama, ekonomskom napretku i vladavini zakona.

"Evropska unija i Sjedinjene Države su u proteklih nekoliko meseci uložile velike napore u različite aspekte procesa "evropeizacije" Balkana, u učvršćivanje vladavine zakona i dobre vladavine“, piše u članku.

"EU i SAD na sastanku u Sarajevu ponoviće svoju jasnu poruku: spremni smo da pomognemo građanima i liderima regiona u zajedničkoj izgradnji bolje budućnosti", stoji na kraju zajedničkog članka Hilari Klinton, Ketrin Ešton i Migela Angela Moratinosa u Gardijanu.

2024 © - Vesti online