Ponedeljak 02.05.2016.
14:23
Vestionline

Buđanovci uvertira za početak kraja: F-117 otišao u istoriju (i na otpad)!

wikipedia.org
Više nećemo viđati slike F-117 u letu

Ratno vazduhoplovstvo SAD je 2008. zvanično penzionisalo ove avione kojim su se nekada ponosili, ali oni nikad nisu u potpunosti "otišli". Osam godina su ih čuvali u posebnim hangarima u vojnoj bazi kod grada Tonopa u državi Nevada.

Kongres SAD je zahtevao od Ratnog vazduhoplovstva da zadrži neke od ovih aviona u slučaju da budu potrebni u nekim budućim ratovima. A znamo da Amerikanci bar u njima ne oskudevaju. 

Međutim, tome je došao kraj. Naime, ove nedelje je Komitet oružanih snaga SAD izglasao da se ukine zahtev da "određeni avioni F-117 budu održavani u takvom stanju koje će omogućiti njihovu operativnost u slučaju potrebe". To će Ratnom vazduhoplovstvu SAD-a omogućiti da "nevidljive" F-117 najzad pošalju u Vazduhoplovnu bazu u Arizoni, gde će oni najverovatnije biti rastavljeni na delove.

Stručnjaci smatraju da ne bi bilo iznenađenje, s obzirom na osetljivu prirodu njihove stelt tehnologije, da nakon rastavljanja nadležni ove avione jednostavno zakopaju. Neki od njih sigurno bi predstavljali atraktivne muzejske eksponate.

F-117 avioni su svojevremeno izrađivani oko 30 meseci, što je bilo izuzetno brzo s obzirom na tadašnju najsavremeniju tehnologiju. Bilo je ukupno 64 aviona, uključujući i 5 prototipa, a korišćeni su za bombardovanje Paname, Iraka i Srbije. Ostao je zabeležen istorijski podatak da je jedan F-117 oboren iznad Srbije, i to kod sada već čuvenih Buđanovaca.

Ovi avioni ostaju veoma značajni za američku vojnu istoriju, iako danas više nisu toliko praktični. Amerikanci se sada oslanjaju na borbene avione pete generacije F-22 i teške bombardere B-2, a u planu je i pojačana proizvodnja višenamenskih borbenih aviona F-35, kao i novih bombardera B-21.

Što se nas tiče, F-117 nam sigurno neće nedostajati. Neka idu u penziju, daleko im lepa kuća! A nadamo se da nećemo imati priliku da upoznamo kakve su performanse borbenih aviona koji će ih zameniti. 

2024 © - Vesti online