Ponedeljak 02.05.2016.
08:39
Vestionline

"Jastrebovi Kurdistana" seju strah po Turskoj

Reuters
Borci "Jastrebova slobode Kurdistana"

Ta grupa je u saopštenju na svom sajtu navela da je napad izvela žena koja je aktivirala eksploziv pre nego što je stigla do mete. Žena se raznela u blizini glavne džamije u Bursi, ranivši osam ljudi. Kako navode, u pitanju je 23-godišnja Eser Džali koja je izvela napad u znak osvete za operacije turske vojske na jugoistoku zemlje, gde je većinsko kurdsko stanovništvo, a koje traju još od jula i u kojima je poginulo na stotine civila, pripadnika bezbednosnih snaga i ekstremista.

Oni nisu precizirali koja je bila prava meta napada, ali su demantovali da je to bila džamija. TAK je preuzela odgovornost i za još dva samoubilačka bombaška napada ove godine - oba izvedena u prestonici Ankari, podsetile su agencije. U prvom napadu u februaru ubijeno je 29 osoba, a u drugom 37.

TAK tvrdi da su se odvojili od Radničke partije Kurdistana (PKK), ali stručnjaci koji prate ekstremističke grupe navode da su i dalje u bliskom kontaktu.

Najmanje 40.000 ljudi je poginulo od kako je Radnička partija Kurdistana počela borbu za autonomiju na jugoistoku turske pre tri decenije. Turske vlasti su, zbog napada u Ankari, uhapsile 11 osoba, a turski avioni su bombardovali ciljeve PKK na severu Iraka, samo nekoliko sati posle tog napada.

2024 © - Vesti online