Ponedeljak 31.05.2010.
03:22
T. Zečević - Vesti

Procvetali posle odlaska političara

A samo pre godinu i po Agencija je bila pred gašenjem, na ivici ponora, ogezla u aferama i finansijskim skandalima. Od nje su bežale sve partije, koalicione vlade, halapljivi političari. Preokret se ipak dogodio, ali tek pošto su ostavljeni na cedilu. Kad su videlu da nemaju kud stručnjaci se organizovali i preuzeli sve pogone. Tim je predvodila mlada Tatjana Šipetić, magistar farmacije, specijalista i, kažu njeni saradnici, stručnjak za pobede.


- Jesmo državna ustanova, ali više ne živimo na državnim jaslama. Samofinansirajuća smo institucija, radimo, znamo i imamo. I pored činjenice da je 2009. godina bila teška i krizna prihod od pružanih usluga na tržištu bio je veći u odnosu na 2008. godinu za 29 miliona dinara.

Kako je vreme odmicalo poslovanje je bilo sve bolje, a samo u poslednjem kvartalu minule godine ostvarili smo prihod od čak 224 miliona dinara. Još bolji trend poslovanja viđen je i u prvom kvartalu ove godine - kaže direktor Tatjana Šipetić.

Zaostali predmeti


Minulih godina najčešće primedbe na rad Agencije odnosile su se na dugo kašnjenje oko izdavanja dozvola, sertifikata, odnosno na nepoštovanje propisanih rokova.
- I tim kašnjenjima je odzvonilo. Uspeli smo ne samo novoprispele zahteve da rešimo na vreme, već smo rešili i one zaostale od 2005. godine do danas - kaže Tatjana Šipetić.

Pored finansijske konsolidacije, za kratko vreme Agencija je uticaj i ugled proširila i izvan granica Srbije.


- Za nas je bila velika čast i priznanje kada nas je na kraju prošle godine Svetska zdravstven organizacija, ogranak za Evropu uvrstila među deset najboljih na Starom kontinentu. Potom su stigle brojne ponude za saradnju, potpisali smo ugovor o saradnji i sa Agencijom Francuske.

Poverena nam je organizacija međunarodne konferencije, bićemo domaćini jednom važnom međunarodnom skupu. Vršimo kontrolu lekova za Crnu Goru i BiH. Postali smo čak član Evropske mreže kontrolnih laboratorija - priča Šipetićeva.


Ipak, u Agenciji smatraju da su, pored domaćinskog poslovanja, stvorenog imidža, ugleda i finansijske stabilnosti, poverenje i zdravi međuljudski odnosi najveći dobitak Agencije.
 

Falsifikovani lekovi


Nije tajna, farmaceutske kuće i veledrogerije se slažu da na srpskom tržištu egzistira oko 10 odsto falsifikovanih lekova.
- Falsifikovani lekovi su u nadležnosti Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Srbije, a ne našoj. No, pošto su oni postali ozbiljni problem dogovoreno je da se i Agencija i Uprava za veterinu priključe akciji u obračunu sa falsifikatorima - kaže Šipetićeva.

2024 © - Vesti online