Ponedeljak 31.05.2010.
02:43
Tanjug

Turska: Kurdi ponovo napadaju

Kurdi ne odustaju od borbe za samostalnost

Sukobi između tursih oružanih snaga i pripadnika separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK), proširili su se poslednjih nedelja, kada je toplije vreme stiglo i do planinskih oblasti na jugoistoku Turske i severnom Iraku, u kojima su pobunjenici aktivni.

Posle napada na rudnik hroma u blizini sela Kisečik, gde je jedan pripadnik PKK ubijen u sukobu s vojskom, tokom vikenda usledila su još dva okršaja, u kojima su poginula dva vojnika i troje lokalnih građana koji su radili za turske bezbednosne snage kao čuvari, preneo je Rojters.


Hiljade turskih vojnika učestvuju u operacijama u pokrajinama Hakari, Sirt, Tunčeli, Dijarbakir i Bingol, a pre nedelju dana turski avioni bombardovali su oko 50 lokacija na kojima se nalaze podzemna skrovišta pobunjenih Kurda na severu Iraka, uz granicu sa Turskom.


PKK je poveo oružanu borbu protiv turske države 1984. godine u cilju sticanja autonomije na jugoistoku Turske, gde Kurdi čine većinsko stanovništvo. Od tada je u sukobima poginulo više od 40.000 ljudi.


Kurdska zajednica u Turskoj broji oko 15 miliona ljudi.

2024 © - Vesti online