Subota 30.04.2016.
22:30
Vesti

Švajcarska privela Srbina po hrvatskoj poternici: Uhapšen na putu u zatvor

pixabay.com
Srbin u zatvoru (Foto: Ilustracija)

Strigić, rodom iz sela Karanac kod Belog Manastira, nalazio se u poseti kod rođaka u Švajcarskoj. Uhapšen je 12. aprila i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Cirihu. Na izdržavanje kazne zatvora u Srbiji trebalo je da stupi 5. maja. Presudom Apelacionog suda u Beogradu, Strigić je kažnjen zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Belom Manastiru i drugim mestima Baranje u toku 1991. godine.

Svima se optužnicom stavljalo na teret da su kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili ili učestvovali u ubistvu najmanje šest hrvatskih civila.

Kuriozitet je da je Državno tužilaštvo Hrvatske ovaj predmet ustupilo Tužilaštvu Srbije za ratne zločine 2008. godine na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zaključenog u oktobru 2006. godine. Prema tom sporazumu, država koja ustupa predmet ne zatvara postupak pred svojim pravosuđem, već ga drži otvorenim sve dok od druge države ne dobije pravosnažnu presudu, nakon čega predmet ili zatvori ili ga ostavi otvorenim, ukoliko je nezadovoljna presudom.

Sledi izručenje, ali kome?

Iz Veritasa navode da će Strigić, ukoliko Srbija ne zatraži njegovo izručenje, najverovatnije biti izručen Hrvatskoj, što bi bio još jedan pravni kuriozitet. Ako Srbija zatraži Strigićevu ekstradiciju, nadležni švajcarski sud će oceniti da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje u jednu i drugu državu.


 

2024 © - Vesti online