Subota 30.04.2016.
09:13
Vestionline

Hrvatski žal za nacističkom prošlošću i veličanje ustaša

pixabay.com
U Hrvatskoj sve prisutnija revitalizacija ustaštva

U tekstu se navodi poslednji primer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da su je bojkotovali "besni Jevreji, etnički Srbi i antifašističke grupe", preneo je portal Indeks.hr.

- Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u seni porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom - citira poznata agencija reči Efraima Zurofa iz Centra "Simon Wiesenthal".

Iako je takozvana ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila nacistička marioneta, u kojoj je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih, njeni moderni simpatizeri vide je kao preteču današnje Hrvatske, piše u članku.

Istoričar Tvrtko Jakovina za AFP je rekao da je umanjivanje i relativiziranje ustaških zločina odavno prisutno, ali je "sada penetriralo u kabinet ministra i medije". Frans pres u kontekstu politike pominje Ministra Zlatka Hasanbegovića, nazvavši ga "navodnim simpatizerom Ustaša".

- Novi dokumentarac o logoru Jasenovac, koji su Jevreji nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti, hvaljen je od strane Hasanbegovića, kao najbolji način za osvetljavanje kontroverznih delova hrvatske istorije - navodi francuska agencija.

AFP je podsetio na fudbalsku utakmicu u Osijeku protiv Izraela, na kojoj se skandirao ustaški pozdrav "Za dom spremni". U tom kontekstu pominju premijera Oreškovića koji je "kritikovan jer nije reagovao na ustaški pozdrav", navodi Indeks.

- Dan kasnije, vlada je osudila simbole totalitarnih režima bez da se ogradila pojedinačno od Ustaša - piše AFP.

- Država jednostavno ne čini ništa i ne želi ništa ni da učini da bi zaustavila uspon krajnje desnice - kaže Ognjen Kraus, predsednik zagrebačke jevrejske opštine.

- Konačno su i predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Orešković osudili ustaške zločine, pošto im je u posetu došao specijalni izaslanik SAD za pitanja Holokausta - navodi se dalje u članku.

2024 © - Vesti online