Subota 30.04.2016.
08:24
D. Dekić - Vesti

Dveri i Sanda "izbačeni" iz parlamenta

Tanjug
Krađa!

Čelnici DSS-a i Dveri Sanda Rašković-Ivić i Boško Obradović rekli su da je reč o manipulaciji i krađi nezabeleženoj u istoriji srpskog parlamentarizma.

Obradović kaže da se "četiri dana brojalo da bi njegova koalicija ostala za glas ispod cenzusa". Da su izbori pokradeni slaže se i lider DS Bojan Pajtić i obećava da će, ako RIK spusti Dveri i DSS ili koaliciju Borisa Tadića ispod cenzusa, demokrate sa opozicijom krenuti na proteste i boriti se, kao i 1996, kada je Miloševićeva vlast htela da pokrade lokalne izbore.

Popravni 4. maja

Parlamentarni izbori biće ponovljeni na 15 biračkih mesta u Srbiji u sredu 4. maja, a na njima pravo glasa ima 19.631 građanin. Izbori će biti ponovljeni na pet biračkih mesta u Nišu, po dva mesta u Beogradu, Vranju i Jagodini, kao i na po jednom u Užicu, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima i Kladovu.

Tadić smatra da se "pravi atmosfera da SNS dobije više poslanika", a Jovanović dodaje da je na izborima pokraden sopstveni narod. Čelnik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović nema dilemu da Vučić namerava da prekroji izbornu volju birača.

U međuvremenu, pljušte optužbe vlasti, odnosno RIK-a o verbalnom napadu predstavnika Dveri na članove Komisije. Obradović tvrdi da je bilo obrnuto. Snimak incidenta je već na društvenim mrežama. Ministar policije i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović "zaključuje" da se u RIK-u dogodilo "nedopustivo nasilje" i najavio da će MUP i Tužilaštvo istražiti svaki detalj tog slučaja.

Nišlije glasaju za praznik

Gradska izborna komisija u Nišu odlučila je da glasanje ponovi dan pre Vaskrsa, na 20 biračkih mesta gde je upisano 30.000 građana. Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da je to moglo da se obavi 4. maja, ali da je očito da SNS želi da popravi rezultat u Nišu kada većina građana praznuje.

Lideri opozicije najavili su da će podneti krivične prijave protiv Pošta Srbije jer su prigovori na izborne rezultate na vreme poslati preporučeno, ali su RIK-u isporučeni po isteku roka. Prijaviće i neke članova biračkih odbora zbog izborne krađe.

2024 © - Vesti online