Petak 29.04.2016.
14:22
Tanjug, Vestionline

Hrvati ponovo šize: Srbi ne mogu da sude za ratne zločine - to je ludo!

commons.wikimedia.org
Kovač - najglasniji Hrvat

- Hrvatska je podržala otvaranje pregovora sa Srbijom, ali ići dalje u pregovorima znači ispuniti kriterijume gde je osnovni među njima vladavina prava - rekao je Kovač prilikom posete Bratislavi na Univerzitetu Komenski.

Napominjući da je Srbija od 2012. kandidat, da je prva konferencija o pristupanju održana u januaru 2014. a prvo poglavlje otvoreno gotovo dve godine kasnije, jer su Nemačka i Britanija insistirale na dijalogu Beograda s Prištinom, Kovač je kazao da "tada niko nije govorio o blokiranju", prenela je Hina.

Kako tvrdi, osnovni problem je zakon u univerzalnoj jurisdikciji koji omogućuje sudovima u Srbiji da sude za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava.

- To je potpuno ludo - rekao je Kovač, navodeći da su "planovi o ratu smišljeni u Srbiji i taj se zakon mora promeniti, on je štetan i za dobrosusedske odnose i za stabilnost Evrope".

- To je kao da je Nemačka sudila za ratne zločine nakon Drugog svetskog rata - kazao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska i dalje podržava proširenje i želi susede u EU.

Prema njegovim rečima, EU je najbolja stvar koja se dogodila na ovim širim prostorima.

Posle poseta BiH, Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj, Kovač je najavio i da će posetiti Srbiju, koja je odložena zbog vanrednih parlamentarnih izbora, navodi Hina.

2024 © - Vesti online