Petak 29.04.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti

"Vučiću više odgovara Šešelj od Dveri"

printscreen
Pisac i novinar: Muharem Bazdulj

Zašto Vučiću u parlamentu više odgovara jak Šešelj nego Dveri?
- Šešelj je za Vučića poznata jedinica. On mu je, u najvećim delu karijere, bio mentor i savetnik. Po povratku iz Haga oštricu kritike usmeravao je prema Nikoliću, a ne Vučiću. Na drugoj strani, zbog procesa u Hagu i svega što se dešavalo devedesetih, Šešelj je idealno strašilo za Zapad. Ako bi zbog nekih autoriratnosti i gušenja medijskih sloboda sa Zapada dolazile kritike u njegovom pravcu, Vučić uvek može da kaže - ako vam ja ne valjam, pogledajte ko je najjača opozicija u parlamentu.

Princip se sam odbranio

Bavili ste se Mladobosancima, da li su srpski istoričari uspeli da odbrane Principa od etikete teroriste?
- Princip je sam sebe odbranio. Naravno, doprineli su i ljudi koji su se angažovali, ali kad se prašina slegla, videlo se da je najglasniji deo tih revizionističkih pokušaja bio baziran na jednoj providnoj prevari. Oni su kategorije i pojmove iz 21. veka pokušali da prenesu na vreme kada nisu ni postojali ili su označavali nešto drugo. Pre 100 godina famozni terorizam je imao konotaciju tiranoubice, a ne ovu danas kada teroristički akt podrazumeva ubijanje nevinih žrtva.

Regularnost izbora je dovedena u pitanje, Bećković kaže da je falila još samo ćorava kutija?
- Bećković je pesnik koji ima smisla za metafore, ali mislim da je ova vrsta slike ipak preterana. Uoči izbora postojala je nesrazmera u prisutnosti i propagandi opozicije i vlasti. Ne vidim da se izbori u Hrvatskoj ili u BiH drastično razlikuju u odnosu na izbore u Srbiji.

Spuštanje ispod cenzusa opozicionih lista donelo bi dodatne mandate SNS-u, što otvara sumnju u opravdanost ponavljanja izbora na 15 biračkih mesta?
- Mora se priznati da sudbina čitavih lista, pretpostavljam i određenih političkih lidera, zavisi bukvalno od nekoliko desetina glasova. To je jedna omanja stambena zgrada. To je kombinacija nesavršenosti uslova u kojima su izbori izvedeni i matemačke koincidencije koja je potpuno obrnula situaciju od pre dve godine kada smo imali veliku gužvu ispod cenzusa, a sada veliku gužvu na granici cenzusa.

2024 © - Vesti online