Četvrtak 28.04.2016.
14:27
Vestionline

Srpski heroj mesi kiflice, a američki komanduje

Tanjug
Zoltan Dani sa američkim pilotoma Dejlom Zelkom

Američki general Dejvid Goldfejn imao je drugačiju sudbinu. Bio je pilot lovca F-16 koga je 1999. godine jedinica kojom je komandovao pukovnik Dani oborila iznad Srema. Goldfejn je pokušao da upravlja ranjenim "fantomom" i pobegne sa neba Srbije, ali nije uspeo. Katapultirao se negde iznad Šapca.

Bilo je to 2. maja 1999. godine. Sudbina je spojila srpskog i američkog oficira, a zatim ih, posle vatrenog obračuna, zauvek razdvojila. Danija je naša vojska poslala u penziju, jer vlasti pod pritiskom Vašingtona nisu čak ni skrivale da je heroj u borbi protiv NATO-a geopolitički nepodoban: usudio se da obori ne samo F-16 već i "nevidljivog" bombardera F-117.

Zato je balada o Zoltanu Daniju jedna od najtužnijih i najsramnijih srpskih priča. Zemlja za koju se borio poslala ga je da mesi kiflice. Za to vreme na epoletama američkog pilota Goldfejna nikle su četiri generalske zvezdice, što je najviši čin u američkoj armiji. U utorak je objavljeno da je nominovan za načelnika Generalštaba Vazduhoplovnih snaga SAD.

Dani nikada nije upoznao svog protivnika Goldfejna, za razliku od pilota "nevidljivog" Dejla Zelka. O tom susretu je snimljen dokumentarac. A sada nam ostaje samo gorka priča.

2024 © - Vesti online