Nedelja 30.05.2010.
15:46
Tanjug

Avganistan: Istraga protiv humanitarnih organizacija



Inostrane i avganistanske nevladine organizacije (NVO) uključene su u humanitarne projekte širom zemlje, od zdravstva do obrazovanja, međutim neki Avganistanci su i dalje skeptični o pitanju nihovih pravih motiva i sumnjaju da bi mogle biti fasada iza koje se krije prozelitizam, podseća Rojters.


Avganistansko ministarstvo ekonomije, koje odgovorno za NVO, saopštilo je da je formiralo komisiju koja će sprovesti istragu u svim tim organizacijama, nakon izveštaja lokalne televizije koja je optužila norvešku organizaciju da promoviše hrištanstvo.


"Veoma smo ozbiljni što se tiče ovog pitanja", rekao je portparol ministarstva Sedik Amarkil i dodao da "ukoliko se dokaže da bilo koja NVO radi protivno normama i zakonima Avganistana i islama pozivajući narod da pređe u hrišćanistvo, nećemo je samo zatvoriti već ćemo je predati pravosudnim i zakonskim organima vlade".


Jedan zvaničnik norveške humanitarne organizacije koja se zove Norveška Crkvena pomoć (NCA) odbio je da komentariše ovu odluku, a jedan insajder je rekao Rojtersu da je sve rezultat starog nesporazuma u prevodu imena ove organizacije.
Ova najnovija odluka o pokretanju istrage dolazi nekoliko sedmica nakon što je vlada naredila zatvaranje 20 inostranih humanitarnih organizacija zato što nisu uputile izveštaje o svom radu i o svojim finansijama.


Istovremeno, do sada je zatvoreno preko 150 avganistanskih nevladinih organizacija.

2024 © - Vesti online