Četvrtak 28.04.2016.
09:10
Vestionline

Vučić "pocepao" socijaliste: Dačić i Antić protiv Ružića i Slavice

Tanjug
Hoće li "preživeti" izbore: Socijalisti na završnoj predizbornoj konvenciji

Dok tabor u SPS-u sa potpredsednikom stranke Brankom Ružićem na čelu insistira na odlasku u opoziciju, onaj koji zvanično upravlja strankom, njen predsednik Ivica Dačić čvrsto je uveren da stranka treba da bude deo buduće vlade.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da ova podela postoji već dugo u redovima socijalista. 

- Sve je motivisano ličnim interesima. Branko Ružić je ranije imao mnogo bolji položaj i bio je povezan sa raznim poslovnim strukturama. Rezultati izbora su produbili sukob unutar SPS-a i podelu na one koji mogu nešto da dobiju u vlasti i na one koji ne mogu dobiti ništa. Oni koji ništa ne mogu da dobiju žele da radikalizuju odnos između socijalista i naprednjaka - kazao je on.

- Branko Ružić, Milutin Mrkonjić, Novica Tončev i Slavica Đukić Dejanović likovali su kada su stigli rezultati izbora, jer smatraju da bi imali do pet odsto bolji rezultat da su napadali Vučića tokom kampanje. Oni to misle na osnovu dobrog rezultata koji je postigao Tončev u Surdulici - objašnjava izvor.

Isti sagovornik tvrdi da se u taboru koji je za saradnju sa Vučićem nalaze predsednik SPS-a Ivica Dačić i njegov zamenik Aleksandar Antić.

- Dačić i Antić hoće da nastave saradnju sa naprednjacima u novoj vladi. Aleksandar Antić smatra da je nekorektno i licemerno napadati onog sa kojim si bio godinama u vladi. Sa druge strane, Ružić, Mrkonjić i Tončev žele da SPS bude u opoziciji, odakle bi rušili Vučića - navodi dalje izvor lista.

Ružić je pre nekoliko dana i javno rekao da želi da bude u opoziciji. - Lično bih voleo da budem u opoziciji. Red je da oni koji pobede imaju priliku da iskoriste i pokažu šta sve mogu da doprinesu državi - kazao je Ružić, ali je i otišao korak dalje, pa je istakao da je odluka ni manje ni više nego na socijalistima.

- Da li će SPS ući u vladu ili ne, zavisi od poziva SNS-a i od odluke SPS-a. Vučić treba da razmisli šta Srbiju čeka. Mi ćemo, uvažavajući šta se dešavalo, voditi računa o našem dignitetu i spram toga ćemo donositi odluku - kazao je Ružić.

S druge strane, poruke koje dolaze od Dačića i Antića su radikalno drugačije. Lider SPS-a je kazao da se čuo sa predsednikom SNS-a. - - Ukoliko takav poziv dobijemo, spremni smo da razgovaramo o nastavku saradnje sa SNS jer je to u najboljem interesu Srbije - kazao je Dačić.

Njegov zamenik Aleksandar Antić je naveo da su socijalisti svakodnevno u komunikaciji sa SNS i da je "lopta u nogama naprednjaka" u vezi sa formiranjem vlade. - Treba pustiti da prođe malo vremena da se saberu utisci. I treba prepustiti inicijativu naprednjacima - rekao je on.

2024 © - Vesti online