Utorak 26.04.2016.
22:29
Vestionline

Srbiji blokada, Turskoj podrška: O čemu su razgovarali Kolinda i Erdogan?

Tanjug/AP
Turskoj mesto u EU: Redžep Tajip Erdogan i Kolinda Grabar Kitarović

- Turska nikada nije, niti će zatvoriti vrata ljudima koji beže pred bombama - izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

On je dodao je da Zapad mora drugačije da reaguje i Turskoj pruži "drugačciju vrstu pomoći", ali nije precizirao na šta konkretno misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Evropu.

Grabar-Kitarović je dala snažnu podršku približavanju Turske EU, uključujući i liberalizaciju viznog režima.

- Niz je područja u kojima Hrvatska može pomoći Turskoj u procesu evrointegracija. Pre svega političkom podrškom u Briselu, snažnom podrškom za integrisanje Turske u EU, za ukidanje viza za koje se nadam da će se dogoditi uskoro - rekla je hrvatska predsednica.

Dvoje predsednika podržalo je uključivanje država jugoistočne Europe u EU i NATO, posebno BiH gde je, rekla je Grabar-Kitarović, Turska uvek igrala konstruktivnu ulogu.

Složili su se oko jačanja trilateralne saradnje sa Sarajevom, koja bi pomogla "političkoj emancipaciji" te zemlje, nadogradnji Dejtonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO, prenela je Hina.

2024 © - Vesti online