Sreda 27.04.2016.
04:15
Z. Mirković - Vesti

Uzeli islam kao taoca

Reuters
Amal Abdula al-Kubaisi

"Neki ljudi, koji ne poštuju islamske vrednosti, uzeli su islam kao taoca", ocenila je ona u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Al-Kubaisi kaže da je sramota što se mladim ljudima, koji se radikalizuju i priključuju džihadistima, ispira mozak, primetivši da regrutovanje mladih od strane salafista u Evropi podseća na aktivnosti Al Kaide.

Vaši gosti

Kad je reč o talasu izbeglica iz muslimansko dominantnih država Bliskog istoka i zapadne Afrike, ona je navela da su to pretežno izbeglice iz ruralnih delova, da su slabo obrazovani, ali da bi trebalo da poštuju evropske tradicije i pravila. "Oni su vaši gosti", poručila je Al Kubaisi.

Radikalne snage, koje su aktivne u Siriji i Iraku, kako je rekla, izazvale su podele u islamskom svetu i sada su suniti postali "loši momci". Na drugoj strani, podsetila je, u ratu u Jemenu zemlje Zaliva bile su prinuđene na formiranje arapske koalicije i tamo vojno intervenišu.

"Bezbednost čitavog poluostrva je ugrožena. Iz tog razloga je šiitska grupacija Hezbolah proglašena terorističkom", objasnila je Al Kubaisi.

2024 © - Vesti online