Ponedeljak 25.04.2016.
22:27
Vestionline

Sve jasno: "Građani Srbije izabrali Zapad"

www.mc.rs
Srbija zabrala evropski put: Ivan Vejvoda

Prema Vejvodinom mišljenju, neki bi rekli da je najvažnije to što su srpski glasači ponovo pokazali da biraju Zapad.

- Od demokratske izborne pobede nad režimom Slobodana Miloševića 2000. godine, eksperti pitaju da li je Srbija konačno napravila izbor između EU, odnosno Zapada, i Rusije - navodi Vejvoda, ukazujući da su svi izbori u poslednjih 15 godina iznedrili proevropsku većinu.

SAD i NATO

Vejvoda kaže da su odnosi sa SAD značajno unapređeni, kao i odnosi sa NATO u poslednjoj godini.
- Samo treba pogledati geografsku mapu Evrope i videti gde Srbija pripada, potpuno okružena članicama EU i NATO u regionu, usidrenom u evroatlantskoj areni. Dužnost je ove vlade da odvede Srbiju na mesto koje je čeka - zaključio je Vejvoda.

On je, u tekstu za nemački Maršalov fond, napomenuo da su evroskeptici ili zagriženi antizapadnjaci, krajnje desničarske partije osvojile manje od 15 odsto glasova i da su samo dve partije koje se protive ulasku u EU osigurale mesto u parlamentu - SRS Vojislava Šešlja sa osam odsto i koalicija DS S-Dveri sa pet odsto. Preostalih 87 odsto, naglasio je Vejvoda, partije su proevropske orijentacije.

- Imajući u vidu rastući evroskepticizam u Evropi, izbor Srbije se može učiniti paradoksalnim. Ipak, uprkos svemu, EU je i dalje atraktivan mirovni projekat i biti u njemu izgleda da pruža određenu sigurnost i prosperitet, nego kad si izvan - smatra Vejvoda.

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda je podsetio na ratove na prostoru bivše Jugoslavije, naglasivši da ni građana, niti političari ne žele da se na to vrate, uprkos povremenoj uzavreloj političkoj retorici.

To što su glasači potvrdili da žele EU, obavezuje premijera Aleksandra Vučića i njegovu stranku da idu ka cilju zacrtanom za 2020. godinu, a to je ulazak u Uniju, rekao je Vejvoda.

- Taj izazov je neosporno veliki, posebno imajući u vidu poresku i ekonomsku situaciju i spor rast privrede u Evropi. Vučić mora da nastavi da privlači investicije. Nedavni sporazum sa kineskom kompanijom o nastavku radu najveće srpske želazare je naišao na dobar prijem. MMF i Svetska banka su nedavno pohvalile makroekonomska dostignuća, ali teške strukturne reforme tek slede, kao i reforme pravosuđa i sveobuhvatno jačanje vladavine prava - ukazao je Vejvoda.

Prema njegovim rečima, Vučić je ostavio trag u borbi protiv korupcije, ali će sistemska korupcija i dalje biti glavni izazov i test za uspešnost reformi. Takođe se treba boriti i za slobodu medija i otvorenost za javnu debatu, a te stvari treba da odbrane i vlada i građani, kako bi odbacili svaku sumnju na moguće autoritarne tendencije, smatra Vejvoda.

- Na evropskom i međunarodnom polju, premijer Vučić je razvio bliske i jake veze sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U aktuelnoj migrantskoj krizi, Srbija se pokazala kao pouzdan partner koji razume da samo sveobuhvatno i konkretno rešenje, sa aktivnim učešćem, garantuje napredak - naveo je Vejvoda.

2024 © - Vesti online