Utorak 26.04.2016.
08:35
Đ. Barović - Vesti

Moskva zna ko glumi, a ko ne

V. Sekulić
Jelena Guskova, ruski akademik

Da li ste iznenađeni ovolikim brojem proruskih stranaka na izborima?
- Koketiranje sa Rusijom važi za svaku stranku u Srbiji. Ako želiš da ideš na izbore, a nijednom nisi skoknuo u Moskvu - nećeš proći. I zbog toga svaka stranka, pa čak i pronatovska, uvek glumi svoje raspoloženje prema Rusiji. Naravno, mi dobro prepoznajemo ko glumi, a ko želi našu iskrenu podršku.

Srbija je, po osvojenim glasovima SNS, ipak izabrala EU?
- To je tačno. Vučić je osvojio onoliko glasova koliko je i planirao, ali mislim da je na ovim izborima više pobedila njegova retorika nego politička opcija.

Za Vas ovi izbori nisu poraz ruske opcije?
- Ne gledam to kao na poraz, već na prvi korak u jačanju ruske opcije u Srbiji. Ta opcija je uvek postojala, ali u poslednje vreme nije bila u funkciji političke moći i političkog odlučivanja. Sa ulaskom radikala, Dveri i DSS počeće i razmišljanje gde je Srbima bolje: sa Evropom i NATO ili Rusijom.

Dosta je bilo - iznenađenje

Ko je za vas iznenađenje izbora?
- Svakako stranka Dosta je bilo. Imaju drugačiji, antiideološki pristup rešavanju problema, ali ta ideja bi mogla da zaživi u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Austriji, ali ne i u Srbiji.

Ali, i Vučićeva koalicija ima izrazito prorusku stranku Nenada Popovića?
- Ne, Popović je jako promenio svoj stav ulaskom u tu koaliciju. Drugo, sigurna sam da su stavovi Vučića o Rusiji isključivo za unutrašnju upotrebu i ništa dalje od toga. Nema ničega konkretnog u pregovorima koje je vodio sa zvaničnicima Rusije, već samo slikanje, gluma, kako bi Srbi mogli pomisliti da on uspostavlja dobre odnose.

Ipak, Vućić je premijer koji se najviše puta video sa Putinom?
- Ništa to ne znači. Važni su konkretni ugovori poput ugovora sa Centrom za vanredne situacije u Nišu koji već dve godine čeka na potpisivanje. Dakle, treba na delu dokazati ono što se priča.

Ali, ni Rusija nije dozvolila uvoz fijata iz Srbije?
- To nisu stvari za poređenje. S jedne strane su ekonomski, a s druge geostrateški odnosi. Drugo, Vučić je pitanje izvoza automobila nametnuo na način na koji se stvari ne rade. Ne pita se Putin za izvoz automobila na konferenciji za novinare.

2024 © - Vesti online