Ponedeljak 25.04.2016.
15:29
Vestionline

Cipras povukao crtu: Nove mere ne dolaze u obzir!

Reuters
Donald Tusk i Aleksis Cipras tokom nedavnog susreta

Evrogrupa i MMF su tražili da Atina prihvati paket rezervnih mera od 3,5 milijardi evra. Grčki premijer ocenjuje da međunarodni kreditori novim uslovima otežavaju situaciju, umesto da pomognu zemlji da krene napred

U intervjuu "Evronjuzu", Cipras je precizirao da su zemlji u ovom trenutku potrebne dužničke olakšice, privredni rast i sloga. Ne dolaze u obzir nikakve nove mere, kako god ih poverioci nazivali, pokušavajući da Grčkoj nametnu još jedan novi paket, koji bi, navodno, bio primenjen samo u slučaju krajnje nužde, kao garancija da će Grčka težiti ispunjavanju fiskalnih ciljeva.

Cipras je vrlo jasan i uveren da će grčki parlament izglasati teške reforme na koje se vlada obavezala poveriocima, potpisujući u julu 2015. sporazum o trećem paketu finansijske pomoći vrednom 86 milijardi evra.

- Ništa više od toga, samo ono što je precizirano tim sporazumom - poručuje Cipras i tvrdi da su postignuti značajni rezultati. Smatra da sada poverioci, kada su uglavnom stvoreni uslovi za isplate krediti i početak razgovora o dužničkim olakšicama - pokušavaju da izvrdavaju.

Cipras ukazuje na podatke Evrostata prema kojima je Grčka ispunila postavljene zadatke i očekivanja u 2015. što je bila izuzetno teško. Zaradila je znatna sredstva od turizma, smanjila nezaposlenost za 1,5 odsto i, po mišljenju grčkog premijera, treba očekivati lagani oporavak privrede.

2024 © - Vesti online