Ponedeljak 25.04.2016.
12:01
Vestionline

"Da je opozicija gledala u Srbiju kao u ekran u RIK-u..."

Tanjug
A što se niste udružili pre izbora, lihvari?

Prema njegovom mišljenju, rezultati izbora su vrlo očekivani i predstavljaju trenutno stanje u Srbiji.

- Svi su nezajažljivi. Vučiću je malo 50 odsto, Šešelju je malo sedam do osam odsto. Najveća impresija mi je pogled opozicije u ekran sa rezultatima u RIK-u. Da su sa tolikom zainteresovanošću gledali u Srbiju ne bi tako gledali one procente koji se broje u decimalama" - rekao je Prokić za N1.

Sve stranke opozicije složile su se da je bilo neregularnosti na izborima i izrazile sumnju u brojanje glasova, a od RIK-a su zatražile uvid u glasačke vreće, zapisnike i sav birački materijal.

- Šta drugo opozicija da kaže kada je na ivici cenzusa i odlučuju decimale - komentariše Prokić i dodaje da je "dirljivo koliko je opoziciju spojio lični interes, a ne bi seli za sto da se dogovore o Srbiji".

Kapitalizmu nije potrebna demokratija

commons.wikimedia.org
Nenad Prokić

- Demokratija je postala pantomima, kapitalizmu nije potrebna demokratija. To se reši u nekim kabinetima i krugovima pre izbora, i tako je ne samo kod nas već i svuda u svetu. U takvom demokratskom procesu ne možemo mnogo očekivati. Da li će neko imati neki procent više ili manje, da li će onaj ko ima mnogo prvo dogovoriti koaliciju pa onda brojati ostatak glasova... To je ta pantomima demokratije - objašnjava Prokić situaciju od izborne noći kada je RIK tek posle ponoći saopštio preliminarne rezultate glasanja.

On kaže da je koalicija LDP-SDS-LSV pokazala koliko je važan lični i privatni interes u petooktobarskoj garnituri i dodaje da je to ono što je upropastilo ideje 5. oktobra, za koji sada sumanja da se ikada i desio.

Na ovim izborima bio je znatno manji broj "belih listića" nego na prethodnim 20014. godina, a Prokić to objašnjava time da su "beli listići" prethodnih izbora shvatili da su oni doveli Vučića na vlast.

Premijeru je čestitka prvo stigla od nemačke kancelarke Angele Merkel, što prema Prokićevim rečima pokazuje da je ona njegova glavna partnerka i da se sa njom najviše konsultuje.

2024 © - Vesti online