Ponedeljak 25.04.2016.
11:36
Vestionline

Arapima krenulo nizbrdo, kraj se ne nazire!

Reuters
Saudijci gube stotine milijardi dolara zbog pada cene nafte

Fond je u oktobru predvidjao da će zemlje izvoznice iz tog regiona imati pad prihoda od nafte od 360 milijardi dolara u 2015, ali su se cene "crnog zlata" do kraja godine dodatno strmoglavile, pa je pad prihoda iznosio još 30 miliona dolara više, prenosi AP.

U revidiranom izveštaju o ekonomskim izgledim tog regiona, objavljenom u ponedeljak, MMF procenjuje da će prihodi od izvoza nafte zemalja Persijskog zaliva pasti još više u 2016, na između 490 milijardi i 540 milijardi dolara u odnosu na 2014. godinu, kada su cene nafte bile više.

Cene ove sirovine pale su na oko 30 dolara po barelu u januaru ove godine u odnosu na 115 dolara sredinom 2014. godine.

Direktor MMF-a za Bliski istok i centralnu Aziju, Masud Ahmed, kaže da će se ti gubici ispoljiti kroz budžetske deficite i usporavanje privrednog rasta, posebno u zemljama poput Saudijske Arabije, čije je finansiranje javne potrošnje još uvek u znatnoj meri zavisno od nafte.

Iako ta kraljevina radi na planovima za temeljno prestrojavanje svoje ekonomije, nafta je prošle godine i dalje činila 72 odsto njenih ukupnih prihoda, tako da Saudijska Arabija očekuje budžetski manjak od gotovo 90 milijardi dolara u 2016. godini.

U izveštaju se navodi da će privredni rast u šest država Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva - Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, Bahreinu, Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, usporiti sa lanjskih 3,3 odsto na 1,8 procenata ove godine.

2024 © - Vesti online