Ponedeljak 25.04.2016.
08:45
Vestionline

"Euleks i Unmik nesposobni da štite svedoke"

Reuters
Samo za suđenja protiv albanskih terorista "ne postoje" svedoci

- Zaštita svedoka je najveći problem. Imamo informacije da su neki već ubijeni kako bi se zataškali tragovi zločina - rekao je Marti, a prenosi prištinski dnevnik "Bota sot".

Telo Bedrija Curija pronađeno je kod Glogovca pre nekoliko dana, a on je ubijen hicem u glavu, nedaleko od škole u selu Gornja Korotica.

Neimenovani izvori u Prištini tvrde da je Curi, nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, bio svedok tužilaštva za procese koji će biti vođeni pred sudom za ratne zločine OVK u Hagu.

Curi je, tokom sukoba na Kosovu, bio pripadnik 114. brigade OVK nazvane "Fehmi Landrovci", a direktni nadređeni bio mu je Ajvaz Beriša, poznat i pod ratnim nadimkom "Komandant Tigar". Beriša je posle rata bio savetnik u Ministarstvu trgovine samoproglašenog Kosova, profesor na Fakultetu za fizičku kulturu, a sada je konzul u Frankfurtu, piše list. 

Dik Marti je upozorio i na "nesposobnost" Euleksa i Unmika da zaštite svedoke na Kosovu i spreče curenje informacija.

Problem zaštite svedoka pratio je jedina dva suđenja komandantima OVK pred Haškim tribunalom, pa su Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj oslobođeni zbog nedostatka dokaza. U slučaju protiv Haradinaja, navodno, ubijeno je najmanje pet svedoka. O problemu zaštite svedoka SB UN u nekoliko navrata žalili su se glavni tužioci Tribunala, Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Specijalni sud za OVK formiran je na osnovu izveštaja Dika Martija o vezama komandanata OVK sa zločinima i organizovanim kriminalom. Očekuju se optužnice do kraja godine.

2024 © - Vesti online