Utorak 26.04.2016.
06:30
Vestionline

Evo šta se desi kada ovu namirnicu pojedete na prazan stomak

pixabay
Zdravlje na usta ulazi...

On se koristio u tradicionalnoj medicini za lečenje brojnih bolesti. Pre 5.000 godina koristili su ga Egipćani, Arapi, Grci, Rimljani, Asirci, Jevreji i brojne druge kulture. Pitagora ga je zvao "kralj začina".

Ali da li ste znali da konzumiranje belog luka na prazan stomak ima efekta u lečenju i prevenciji brojnih bolesti? Naučno je dokazano da beli luk ima jača svojstva kada se pojede na prazan stomak jer bakterije ne mogu da se odbrane od njega.

U belom luku se nalaze brojna azotna jedinjenja, kaliju, silicijum, fosforna kiselina, vitamini C, D i B, natrijum, etarska ulja, selen, kalcijum, magnezijum, sumpor, fitosteroli i brojne druge prirodne supstance.

Takođe, beli luk je bogat alicinom, fitoncidom koji se oslobađa prilikom mehaničkog uništenja biljaka, npr. mlevenjem ili sečenjem čenova belog luka. Alicin ima jaka bakteriostatska svojstva i leči infekcije mnogo brže.

Beli luk može da se izbori i sa fungalnim infekcijama što ga čini moćnijim od svih modernih antibiotika. Konzumiranje glavice belog luka dnevno može u velikoj meri da poboljša vaš organizam, može da normalizuje vašu crevnu floru i da stimuliše imuni sistem. Evo koje su najneverovatnije zdravstvene pogodnosti belog luka:

- Ubija veliki broj bakterija
- Ima antizapaljenska svojstva i smanjuje krvni pritisak
- Sprečava začepljenje i starenje perifernih i glavnih arterija
- Pomaže u uništavanju malignih ćelija tumora mozga
- Ponaša se kao antikoagulans, razređujući krv i sprečavajući formiranje opasnih trombova, što smanjuje rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara.
- Efikasno leči prehlade i ponaša se kao prirodni antibiotik
- Smanjuje sintezu triglicerida u jetri što sprečava razvoj ateroskleroze i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih bolesti
- Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi
- Povećava sposobnost organizma da se izbori sa štetnim uticajima okoline pošto jača imuni sistem
- Preporučuje se za lečenje poremećaja nervnog sistema

2024 © - Vesti online