Utorak 26.04.2016.
05:30
Vestionline

Naučnici rešavaju problem sa brzim pražnjenjem baterija?

facebook.com
Svi bismo želeli da nam baterije duže traju...

Istraživački tim sa Kalifornijskog univerziteta u Irvinu nedavno je izumeo upravo takvu bateriju, zasnovanu na materijalu od nano-žica.

Naravno, to ne znači da će takav proizvod uskoro da se pojavi na policama radnji, ali nova tehnologija svakako predstavlja značajan iskorak na polju produžavanja prosečnog životnog veka baterija za elektronske uređaje, automobile i svemirske letelice, izjavio je za Hafington post doktor Redžinald Pener, autor studije i profesor hemije na Kalifornijskom univerzitetu.

- Naučnici su prilično zainteresovani za nano-žice jer omogućavaju proizvodnju jačih baterija, bez smanjenja ukupne uskladištene energije - rekao je Pener.

- Ali, nano-žice su osetljive. Čak i najmanji stepen korozije dovodi do njihovog pucanja i gubitka kapaciteta - što je vrlo loše. Naše istraživanje je važno jer ukazuje na to da neznatne izmene u sastavu baterije mogu znatno produžiti njen vek. Oko 40 puta više - dodao je ovaj naučnik.

U istraživanju, zlatne nano-žice su prekrivene slojem mangan-dioksida i obložene elektrolitima, načinjenim od gela nalik pleksiglasu. Svaka nano-živa je oko hiljadu puta tanja od vlasi kose. Istraživači su zatim testirali elektrode oko 200.000 puta u toku tri meseca. Bili su prilično iznenađeni kada su otkrili da baterije, bez obzira na veliki broj testiranja, ni u kojoj meri nisu izgubile kapacitet, a nano-žice su ostale čitave.

- Nismo sproveli eksperiment sa ciljem da produžimo životni vek elektroda - jednostavno smo pokušavali da proizvedemo njihovu čvrstu verziju zamenom tečnih elektrolita onima u vidu gela - izjavio je Pener.

Takve baterije do sada su mogle da izdrže samo oko 7.000 ciklusa. Naučnici pretpostavljaju da gel na neki način plastificira metalne okside u baterijii omogućava im dodatnu fleksibilnost, zahvaljujući čemu se ujedno sprečava i bilo kakvo pucanje nano-žica.

2024 © - Vesti online