Nedelja 24.04.2016.
16:31
Vestionline

"Odnosi Hrvatske i Srbije nikad nisu bili gori"

Reuters
Neophodno da vlade reše probleme nasleđene iz bivše države: Ivo Josipović

Srbija, kaže Josipović, za ovaranje tog poglavlja mora da ispuni uslove koje je ispunila i Hrvatska.

- Ali, način na koji mi to artikulišemo nije dobar. Kada je reč o univerzalnoj jurisdikciji, nju imamo i mi i još mnoge EU zemlje. Istina, u Srbiji su je nespretno artikulisali, fokusirali na regiju. Ne bi ništa izgubili da prepišu naš zakon. Kada je reč o saradnji s Haškim sudom, Hag je taj koji će dati meritornu ocenu, ne pojedine države, pa ni Hrvatska. Tako je bilo i u našim pregovorima. Naša vlada je potpuno u pravu kad kaže da Srbija nije ispunila potpisano u pogledu prava hrvatske manjine u Srbiji - rekao je Josipović.

Upitan da li misli na Sporazum iz decembra 2004, Josipović je odgovorio potvrdno i istakao da je ostvarenje tih svih prava pre uslov za zatvaranje, ne za otvaranje poglavlja.

- Tim pre što ni mi nismo čisti kad je reč o položaju srpske manjine u Hrvatskoj - zaključio je Josipović.

Josipović je ocenio da odnosi Hrvatske sa susedima nikada nisu bili gori, ako se izuzme rat, a pre svega sa Srbijom su na niskom nivou.

- Strah prema otvaranju (Hrvatske), posebno kada je reč o Srbiji, je konstantan u radu naših vlada. I s druge strane takođe postoji nacionalistička retorika, istorijski revizionizam, rehabilitovan je Draža Mihailović, zaboravlja se šta je bilo devedesetih - rekao je Josipoviću za riječki Novi list.

On smatra da je neizmerno važno da vlade poprave odnose, da reše nagomilane probleme, još iz bivše države.

- Odnosi su iz meseca u mesec sve gori. Evropska unija nas optužuje da pomalo teramo inat Srbiji kad je reč o otvaranju poglavlja 23. I to nam šteti - rekao je.

2024 © - Vesti online