Subota 23.04.2016.
22:19
Vestionline

Nastavljena "Šarena revolucija": Nastradali lavovi na mostu "Goce Delčeva" u Skoplju

Ustavni sud je 16. marta na zatvorenoj sednici ukinuo izmene Zakona o pomilovanju, čime je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov dobio mogućnost da pomiluje osuđene za izborne neregularnosti, pedofiliju, narkodilere, kao i lica osuđena za dela protiv čovečnosti.

Farbanjem državnih institucija i spomenika, građani pokazuju nezadovoljstvo vlašću i izražavaju revolt prema projektu "Skoplje 2014" za čiju je realizaciju Vlada potrošila puno novca.

Protesti su, kao i predthodnih večeri, u organizaciji građanske inicijative "Protestujem" počeli ispred sedišta Specijalnog javnog tužilaštva, čime demonstranti izražavaju podršku radu ove institucije, a završili su ispred Vlade, prenose makedonski mediji.

Osim ukidanja odluke o aboliciji političara umiješanih u aferu "Prisluškivanje", demonstranti traže i neopozivu ostavku predsednika Ivanova, uključivanje nezavisnih predstavnika u rešavanje krize i formiranje prelazne vlade. Oni se protive i održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 5. juna.

Večeras su protesti održani samo u Skoplju, a najavljeno je da će u ostalim gradovima Makedonije, gde su održavani protesti, okupljanja biti nastavljena od ponedeljka. Makedonci su danas protestovali i u Beču i Londonu.

2024 © - Vesti online