Subota 23.04.2016.
19:56
Vestionline

Merkelova "kontroliše" Ankaru

Reuters
Turski premijer Ahmet Davutoglu i nemačka kancelarka Angela Merkel sa migrantima

Delegaciju je dočekao turski premijer Ahmet Davutoglu na aerodromu u tom turskom gradu, prenose mediji. Bezbednost je na visokom nivou, a gosti su napustila pistu autobusom sa dva strelca koji stoje na krovu vozila, navodi američka agencija.

Merkelova je u Tursku doputovala sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, a odmah po dolasku obišli su izbeglički kamp Nizip na tursko-sirijskoj granici.

Delegacija je došla da vidi u kakvim uslovima živi oko 5.000 migranata u ovom kampu.

Nemačka kancelarka i visoki evropski zvaničnici sastali su se sa predstavnicima kampa i pozirali sa decom fotografima,posle čega su posetili kontejnere u kojima su smešteni migranti.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" saopštila je da su zvaničnici EU odobrali da vide "dezinfikovan izbeglički kamp".

Vršilac dužnosti direktora "Hjuman rajts voča" za Evropu i centralnu Aziju Džudit Sanderlent istakla je da je delegacija trebalo da poseti kamp za raseljene sa druge strane granice i da vidi "više desetina umornih i blokiranih sirijskih izbeglica.

Evropski lideri će se, posle obilaska izbeglica, povući na razgovore i na kraju će imati zajedničku konferenciju za medije sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, navodi francuska agencija.

2024 © - Vesti online