Petak 22.04.2016.
22:04
Vestionline

"Hrvatska sve otvorenije promoviše ustaše"

facebook.com
Predstavnici žrtava nisu hteli da državnom delegacijom Hrvatske u Jasenovac

Na skupu je rečeno i da na taj način žele da upozore na opasne pojave relativizovanja zločina u jasenovačkom i drugim logorima u Hrvatskoj, preneo je "Jutarnji list".

Pored predstavnika Antifašističke lige skupu su prisustvovali Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj, Romsko nacionalno veće i Savez antifašističkih boraca.

Oni su, tom prilikom, upozorili na "izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha, čiji postupci imaju za posledicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog patriotizma".

Predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić rekao je da žrtve jasenovačkog i ostalih logora nisu žrtve prirodne nepogode ni osvete nego politike u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tvrdeći da njeni apologeti sede u današnoj hrvatskoj vladi. 

On je optužio aktualnu politiku Hrvatske da umanjuje zločine NDH i ne reaguje na pokušaje revizije istorije i pozvao na obnovu antifašističkih vrednosti. 

Pusić je pozvao na suprotstavljanje relativizovanju zločinačkih ideja koje su dovele do stradanja u jasenovačkom i drugim logorima i istakao da su neodlaskom na današnju službenu komemoraciju državnog vrha u Jasenovac i svojim skupom želeli da upozore na opasne pojave u hrvatskom društvu.

S druge strane, kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, minutom ćutanja, čitanjem pisama logoraša te polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika "Kameni cvijet" održana je u petak zvanična državna komemoracija žrtvama ustaškog logora, 71. godinu od proboja 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak. 

2024 © - Vesti online