Petak 22.04.2016.
20:11
Vestionline

"U Skoplju vidljiv ukrajinski scenario, ako se umeša Albanija..."

Reuters
Protesti u Skoplju ne prestaju, policija na ulicama

- Taj scenario nije isključen ni u Makedoniji, pri čemu bi u sukob svakako bile uvučene i druge balkanske zemlje. Pre svega Albanija, jer 25 odsto stanovnika Makedonije čine Albanci, koji se već dugo osećaju kao građani drugog reda - navodi austrijski dnevnik.

"Krone" piše da je "Makedonija sa svojih dva miliona stanovnika sa jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu sa Grčkom od navale izbeglica, s druge strane je bezbednosni rizik za čitavu EU". 

Austrijski dnevnik ocenjuje da je "najnovije demonstracije izazvao nečuveni potez predsednika države Đorđa Ivanova, koji je proglasio amnestiju za sve osumnjičene političare i biznismene umešane u afere s korupcijom i prisluškivanjem". 

Makedonija tampon-zona


Makedonija je s jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu s Grčkom od navale izbeglica, a s druge strane - bezbednosni rizik za čitavu EU, piše nemačka štampa. 

Navodi se da je Evropska unija zapretila Makedoniji sankcijama - onaj ko ometa rešavanje krize koja traje već duže od godine moraće da računa s kaznenim merama kao što je zabrana ulaska u EU ili zamrzavanje bankovnog računa. 

- Već više od nedelju dana hiljade ljudi u Skoplju protestuje tražeći ostavku makedonskog šefa države Đorđa Ivanova i odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora - piše list "Zidojče cajtung" i navodi da se "pored protesta protivnika vlade, očekuju i dosad najveće demonstracije njenih simpatizera". 

- Mala balkanska država se od izbora 2014. nalazi u političkoj krizi. Tada je konzervativna stranka VMRO-DPMNE pobedila, a opoziciona SDSM je tvrdila da su izbori lažirani i bojkotovala je rad parlamenta. Prošle godine, kriza se produbila, kada je SDSM opružila šefa vlade Nikolu Gruevskog da je prisluškivala 20.000 ljudi, među njima i političare i novinare. Početkom ove godine, Gruevski je podneo ostavku, ali i dalje važi kao uticajan. Prema mišljenju eksperata, on bi trebalo da profitira od amnestije koju je Ivanov najavio pre nedelju dana - navodi "Zidojče cajtung". 

Nemački list "Handelsblat" piše da je "prošlogodišnjim sporazumom s Evropskom unijom predviđeno rasvetljavanje afere i održavanje prevremenih izbora, ali se to ne sprovodi u delo". 
 

2024 © - Vesti online