Petak 22.04.2016.
19:31
Vestionline

Evo šta je sad Karadžić tražio od Haškog tribunala

Reuters
Karadžić traži privremeno puštanje na slobodu

Kako javljaju svetske agencije, o Karadžićevom zahtevu odlučivaće Žalbeno veće Mehanizma kojim predsedava američki sudija Teodor Meron.

Za odluku Žalbenog veća ne postoji rok. 

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. 

Karadžić, koji se brani sam, u podnesku je naglasio da, po pravilima suda, ima pravo da bude pušten na privremenu slobodu, obećavajući da će se u Hag vratiti na svaki poziv suda i da neće ugrožavati svjedoke i žrtve. 

- Lično garantujem da ću se, ako budem oslobođen, pojaviti na svim zasedanjima kada se to zatraži od mene i da ću se vratiti u pritvorsku jedinicu UN kada mi bude naređeno. Neću preduzimati bilo kakve akcije koje bi mogle predstavljati opasnost za bilo koju žrtvu, svjedoka ili bilo koju drugu osobu. Poštovaću sve razumne uslove za oslobađanje, poput javljanja lokalnim vlastima i ograničenja kretanja i putovanja - napisao je Karadžić, između ostalog, u zahtevu.

2024 © - Vesti online