Subota 23.04.2016.
08:14
D. P. - Vesti

Srbe žive spaljivao

Srna
Pomen: Grobovi žrtava masakra

Mujanović je bio pripadnik jedinice, koja je mesecima bila nadomak srpskog sela, a onda u ranim jutarnjim satima 17. septembra 1992, naoružana poluautomatskim oružjem i eksplozivima, napala meštane. Prema optužnici, u tom napadu je ubijeno 16 civila, među kojima je bilo dvoje dece.

Četvorica već osuđeni

Za zločin u Serdarima četiri osobe već su osuđene u Sarajevu 2014. Fikret Planinčić i Sead Menzil osuđeni su na 11,5 godina zatvora, Mirsad Vatrač na 10,5 godina, a Rasim Lišančić je kažnjen sa 9,5 godina zatvora.

Tri žrtve su preživele masakr u kojem je zapaljeno i 11 kuća. Istraga protiv Mujanovića se u Lincu vodi još od 2011, a u optužnici se navodi da je reč o osveti. Suđenje je prošle jeseni počelo, a nastavljeno je u četvrtak. Svedočila je žena koja je sa malim sinom preživela masakr.

- Videla sam optuženog i čula kada je rekao: "Ubij sve što je srpsko, ne ostavi ni mačku u životu. Ovo je sveti rat" - ispričala je sada 69-godišnja žena.

Mujanović je bio jedan od 20-ak naoružnih muslimana koji su tog jutra napali njeno selo i sve poubijali i zapalili. Žena je pred zločincima pobegla sa sinom u kuću, koju su oni zatim zapalili. Zlikovci su mislili da su ubili i nju s detetom, ali ona je uspela da neopaženo pobegne. Optuženi se brani sa slobode i neigirao je učešće u ovom masakru. Očekuje se da će presuda biti doneta na leto, a za ovakva dela predviđena je kazna zatvora od pet do 20 godina, jer Paragraf 57 Krivičnog zakona Austrije predviđa zastarevanje, pa je zbog toga doživotna kazna isključena.

2024 © - Vesti online