Petak 22.04.2016.
16:55
Vestionline

Zemlja ubrzano propada: Evo šta nas očekuje za 30 godina

pixabay.com
Globalno zagrevanje velika pretnja za opstanak planete

Između 2014. i 2015. godine zabeležene su rekordne vrednosti, a u februaru je temperatura bila 1,34 stepeni iznad prosečne temperature za taj mesec prema podacima NASE.

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Ert Sistem Dinamiks, pokazuje da su u obzir uzeli 11 indikatora i da su dobili informaciju da nastaju značajne štete pri razlici od 2 stepena Celzijusa.

- Uzeli smo u obzir 11 indikatora uključujući vremenske pojave, dostupnost vode, prinos useva, degradaciju koralnog grebena i povišen nivo mora - rekao je Karl Šleusner, koji je vodio istraživanje.

Analizom su došli do podataka da će se nivo mora, pri povećanju od 2 stepena Celzijusa, povećati za 10 centimetara. Takođe, dostupnost vode u mediteranskim predelima će pasti za 17 odsto. Što se tiče prinosa, oni će biti smanjeni, pogotovo kada su u pitanju kukuruz i pšenica.

Koralni grebeni, koji omogućavaju opstanak mnogim ribama i morskim bićima, ali i čoveku, biće posebno pogođeni promenom od samo 0,5 stepeni Celzijusa. Ukoliko se dogodi najgori scenarijo, od dva stepena Celzijusa, svi koralni grebeni će biti u potpunosti uništeni do 2050. godine.

2024 © - Vesti online