Nedelja 30.05.2010.
12:16
Vestionline

Podela Kosmeta bila bi katastrofa

Zgrada Pentagona

"Mislim da bi podela Kosova bila apsolutna katastrofa za ceo region. Svaki pokušaj podele Kosova trebalo bi odmah isključiti", rekao je Abramovič.


On je ocenio da će mnogo toga zavisiti i od odluke Međunarodnog suda pravde, koje će uticati čak i na pitanje Republike Srpske.


Abramovič je ocenio da je srpska diplomatija bila veoma uspešna u poslednje dve godine u ograničavanju međunarodnog priznavanja Kosova i da će nastojati da nakon mišljenja Međunarodnog suda pokrene nove pregovore o Kosovu.


„Došli smo do trenutka veoma važnih odluka na Balkanu – u kom pravcu nastaviti dalje – a koje se tiču Bosne, Kosova, Srbije i Makedonije. Dakle, svi su u igri“, rekao je Abramovič.


On je potvrdio da je jasno da je Evropska unija podeljena oko Kosova i dodao da nema sumnje da Evropa sve više preuzima vodeću ulogu u ovoj regiji.


"Međutim, nije fer kazati da SAD ne posvećuju pažnju ili da im je smanjeno interesovanje za Balkan. Jedino što nisu aktivne kao nekada. To je tačno", rekao je on.


Abramovič je takođe ocenio da će situacija na severu Kosova biti ključan aspekt mišljenja Međunardnog suda pravde, koje će, kako se očekuje, biti saopšteno do kraja jula.


"No, u svakom slučaju srpska diplomatija je veoma aktivna i uspešna u poslednje dve godine. Svakako je limitirala domete međunarodnog priznavanja Kosova. Po svoj prilici, Beograd će nastojati da iskoristi mišljenje Međunarodnog suda pravde u cilju iniciranja novih pregovora na kojima bi glavna pitanja bila nezavisnost Kosova u celini, kao i situacija na severu.

2024 © - Vesti online