Petak 22.04.2016.
06:30
Vestionline

Britanski naučnici objavili neverovatnu tvrdnju o raku

wikipedia.org
Mikroskopski prikaz ćelija raka

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru u Velikoj Britaniji su objavili da je rak moderna veštačka bolest nakon proučavanja mumija, fosila i klasične literature. Prema njihovim rečima, rak je bolest koja je nastala tek u moderno vreme, a tumori su sve donedavno bili veoma retki, dok nije bilo zagađenja i loše ishrane.

Istraživači su proučavanjem egipatskih mumija ustanovili da na njima nije bilo znakova raka, s izuzetkom jednog izolovanog slučaja. Komadići tkiva sa stotinu egipatskih mumija su rehidrirani i ispitivani mikroskopom. Naučnici su pronašli samo jedan slučaj raka među ispitivanim mumijama.

Neki istraživači su u prošlosti tvrdili da drevni Egipćani nisu živeli dovoljno dugo da se kod njih razvije rak. Da bi odbacili taj argument, naučnici su istakli da je u to vreme bilo bolesti povezanih sa starenjem, kao što su zadebljanje arterija i krte kosti. Čak je i proučavanjem neandertalskih kostiju ustanovljen samo jedan mogući primer raka.

Dokaza o postojanju raka u drevnim egipatskim tekstovima nema. Javljaju se samo lepra i varikozne vene. Smatra se da su stari Grci prvi definisali rak kao specifičnu bolest i da su prvi počeli da razlikuju benigne i maligne tumore.

Tek u 17. veku se pojavljuju prvi tekstovi o operacijama raka dojke i ostalih oblika raka. Međutim, prvi nepobitni izveštaji u naučnoj literaturi o tumorima pojavili su se tek u proteklih 200 godina. Rak nosa se pojavio 1761. godine kod korisnika burmuta. Rak testisa se pojavio 1775. godine kod odžačara.

Vodeći istraživač nove studije Majkl Cimerman rekao je da bi trebalo da bude mnoštvo dokaza o obolelima od raka u drevnim društvima, jer njihova medicina nije bila dovoljno razvijena i efikasna.

2019 © - Vesti online