Nedelja 30.05.2010.
10:09
Jutarnji.hr

Piton od 2,5 metra autobusom putovao iz Beograda za Split

Piton je bio zamotan u platno i spakovan u kofer, pa autobusom poslat iz Beograda za Split, piše zarebački "Jutarnji list“. Autobus je vozio na relaciji Beograd-Split, a vozač, čiji identitet nije otkriven, rekao je policajcima da nije znao da u jednom od kofera u prostoru za prtljag vozi ogromnu zmiju.

Vozač tvrdi da mu je kofer na stanici u Beogradu predala nepoznata žena, a trebalo je da ga preuzme neko u Splitu. Iako vozač nije mogao da zna šta se prenosi u prtljagu pošto je prihvatio torbu bez putnika, a za izvoz zaštićene životinjske vrste iz Srbije u Hrvatsku nije imao dozvolu, slučaj se tretira kao pokušaj krijumčarenja. Vozača autobusa, pored prekršajne prijave policije i carinske kazne, sleduje i kazna prema hrvatskom Zakonu o zaštiti prirode koja se kreće između 950 i čak 4.000 evra.

Objašnjenje za zmiju u skrivenu u prtljagu krije se u činjenici da se kraljevski piton u Srbiji može nabaviti za oko 100 evra, dok u Hrvatskoj zmija te veličine košta oko 400 evra.

Hrvatski inspektor zaštite prirode Željko Vuković rekao je da je piton star oko dve godine, a sad se nalazi u Državnom azilu Ruščica kod Slavonskog Broda, gde će trajno i ostati.

2024 © - Vesti online