Petak 22.04.2016.
01:15
Lj. Ivanović - Vesti

Blago pod zemljom, milijarde u oblacima

Tanjug
Rudno bogatstvo: Sveta ima, samo treba naći

Ovoga puta vest stiže iz Bora koji je uvek u vrhu po istraženim i neistraženim bogatstvima, ali je dug put od od bombastičnih novinskih naslova do rudnika.

Novost je da je kompanija Friport otkrila u ležištu Čukaru peki enormne rezerve bakra i zlata vrednih čak sedam milijardi dolara. Međutim, ma kako ova vest zvučala lepo, razloga za neki veliki optimizam u stvari još nema. Pre svega, ležište Čukaru peki je otkriveno još 2012, takođe izborne godine. Sada se najavljuje da bi probne bušotine mogle da prerastu u rudnike 2022. godine.

Mrka kapa za rudnik

Da nešto nije u redu svedoči i činjenica da je Friport prodao svoja istraživačka prava u Boru. To ne ukazuje na naročiti optimizam po pitanju eksploatacije onih koji su podzemno blago pronašli.

Premda nema sumnje da u Borskom okrugu zaista ima rude, pravo pitanje je koliko su nalazišta duboka i da li će ikada biti isplativo iskopavati je. O tome najbolje svedoči i izjava čelnika Friporta Mek Kenbi data pre samo šest meseci.

Friport Mekmoran je sprovodio istraživanja u Boru počevši od 2004. godine. Čukaru peki je u području koje na površini ne ukazuje ni na kakvo prisustvo mineralizacije, već je ležište potpuno sakriveno na velikoj dubini.

- Kompanija Rakita Eksplorejšn (zajednička firma Friporta i kanadske kompanije Rezervoar Minerals) nastavlja da istražuje kako bi utvrdila da li projekat ima potencijal da se razvije u rudnik, što je višegodišnji proces. Potrebno je još mnogo pozitivnih rezultata bušenja i drugih brojnih koraka kako bi došlo do odluke da se razvije rudarski projekat. Tek treba da se pokaže da li je pronađeno ležište ekonomski isplativo - objasnio je tada Kenbi.

2024 © - Vesti online