Nedelja 30.05.2010.
01:33
Tanjug

Najpoznatija zgrada sveta postaje "zelena"

Na uglu Pete avenije i 34. ulice ka nebu se uzdiže silan masivan oblakoder od 102 sprata, visok 450 metara. Empajer stejt bilding, do sada sivi džin, trebalo bi da postane "zelen" i ekološki.

Legenda širom sveta: Empajer stejt bilding

"Jasno je da ima velikih prednosti kada se štedi energija i smanjuje emisija ugljen dioksida", izjavio je šef projekta za renoviranje Empajer stejt bildinga Rej Kurtaro.
Pošto je reč o najpoznatijoj kancelarijskoj zgradi na svetu, nema boljeg primera, a za 550 miliona dolara biće renovirana ta arhitektonska ikona. Čak 100 miliona će otići na mere uštede energije.


Biće promenjeno osvetljenje, klima uređaji i grejanje, prozori će biti bolje izolovani, zaposleni u zgradi će moći da kontrolišu potrošnju energije onlajn i dobijaju savete za uštedu. Iza toga je inicijativa bivšeg američkog predsednika Bila Klintona za zaštitu klime.


"Svaki čovek na svetu kojem je važna zaštita životne sredine sada će imati priliku da vidi šta to znači, pošto svi znamo za Empajer stejt bilding", rekao je Klinton.


Kao što je ta zgrada poznata kao simbol Njujorka, tako će postati i uzor za modernu uštedu energije, kazao je jedan od odgovornih koji rade na saniranju zgrade Džon Kempbel.


"Hoćemo da dokažemo zakonodavcima i političarima da je i u ekonomskom interesu da se investira u inteligentno saniranje kojim se štedi energija. Naravno da je zaštita čovekove sredine važna, ali i ušteda novca", rekao je on.


Zeleni oblakoder Empajer stejt bilding trošiće 40 odsto manje energije nego sada, što predstavlja uštedu od najmanje četiri miliona dolara godišnje.

2024 © - Vesti online