Sreda 20.04.2016.
21:55
Vestionline

Orban pripremio plan protiv Merkelove: Evropa tvrđava

Tanjug
Nezadovoljan kako EU rešava pitanje migranata

Viktor Orban, naime, predstavlja svoj plan "Šengen 2.0", čija je glavna ideja Evropa-tvrđava, a koji u Nemačkoj čitaju kao "plan protiv Angele Merkel", kako je to ranije objavio Cajt, piše zagrebački Jutarnji list.

Orban se u utorak sastao sa bivšim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, što je ocenjeno kao dodatni minus Angeli Merkel i njenoj izbegličkoj politici. Kol je, podseća se, više puta kritikovao politiku nemačke kancelarke prema migrantima.

Orban se pre posete Kolu sastao sa bavarskim kolegom i šefom CSU Horstom Zehoferom, žestokim unutarkoalicionim oponentom Angele Merkel u migrantskoj politici.

Nakon sastanka sa Zehoferom, Orban je objavio da Mađarska neće prihvatiti transfer izbeglica iz Turske.

- Evropa ne može da postane nova domovina za milione - napisano je u predgovoru nove knjige Viktora Orbana, objavljenoj ovog vikenda.

Mađarski premijer odbacuje bilo kakav plan kvota o preraspodeli izbegličkog tereta, koji je tražila Evropska komisija. Zato predlaže strožu kontrolu dolaska izbeglica, koji bi zahteve za azil podnosili izvan granica Evropske unije, u "kontrolisanim i izolovanim prihvatnim centrima".

- Moramo da zaštitimo svoje granice - poručio je Orban, preneo je portal Euraktiv.

- Ako neka zemlja nije u stanju da zaštiti spoljnu granicu EU, mora da zatraži pomoć drugih članica ili Fronteksa - navodi se u planu mađarskog premijera

2024 © - Vesti online