Sreda 20.04.2016.
19:21
Vestionline

Posle 104 godine otkrivena jedna od najvećih tajni u vezi Titanika

youtube/BARDAS
Zahvaljujući poruci i prstenu, otkrivena istina o telima u čamcu

Tri leša muškaraca su pronađena na čamcu 200 milja udaljenom od olupine 13. maja 1912. godine, a brod je počeo da tone u noći 14. aprila 1912. godine. Ovaj brodić je kasnije identifikovan kao poslednji dostupni u akciji spasavanja sa Titanika.

On nikada nije zaplovio sa broda koji je udario u ledeni breg i počeo da tone u ponor. Veruje se da se samo otkačio i pao preko ograde, a da je kasnije oko 30 ljudi koji su bili u ledenoj vodi pokušalo da se popne na njega, očajnički pokušavajući da spase sebi život.

Većina njih je nastradalo, a 12 njih je spasao drugi čamac koji je naišao. Među telima pronađenih veruje se da su bila dva vatrogasca i jedan putnik iz prve klase Tomas Biti.

Očevici su tvrdili da su leševi bili neprepoznatljivi, a fotografije na kojima je zabeležen pronalazak ovih leševa su objavljene na internetu.

– Prešao sam Atlantski okean mesec posle katastrofe sa Titanikom. Podigli smo jedan čamac za spasavanje sa neprepoznatljivim leševima. Tela su sahranjena i očitana im je molitva. Čamac smo zatim izvukli na palubu – pisalo je u poruci nepoznatog putnika.

Na brodu je pronađen i verenički prsten na kome je pisalo “Gerdi od Edvarda”. On je pripadao Gerdi Lindel koja je poginula plivajući ka Edvardu koji je bio u brodu, a on je preminuo držeći njen prsten u ruci.

2024 © - Vesti online