Četvrtak 21.04.2016.
01:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Lažna briga premijera o rasejanju

M. Karović
Zaprepašćen: Dragan Stanojević

- Državni vrh Srbije organizuje sastanke sa ljudima koji zvanično ne predstavljaju dijasporu i pri tom niko od nas iz Skupštine dijaspore, koja je utemeljena na Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu, nema saznanja o tome niti je iko konsultuje. U poslednje tri godine iz dijasporske skupštine slali smo nekoliko puta predloge za rešavanje problema koji se tiču zakona o dijaspori i drugih pitanja, ali nismo dobili nikakav odgovor, a predsednik i premijer umesto toga pred izbore "vode brigu" o dijaspori na pogrešan način - tvrdi Stanojević.

On se pita "kako je moguće da državni vrh zaobilazi i ignoriše na sve načine zvaničnu instituciju dijaspore".

Brojni nerešeni problemi

- Za Srbe u rasejanju nije moguće glasanje na izborima elektronskim putem, kao u mnogim civilizovanim zemljama, ne možemo da rešimo pitanje nostrifikacije diploma, pitanje državljanstva... Interes dijaspore nije predstavljen ni u parlamentu Srbije, ni u vladi, što je, takođe pokazatelj odnosa države prema svom rasejanju - kaže Dragan Stanojević.

- Zaprepašćuje da predsednik Nikolić i tehnički premijer Vučić govore o stvaranju alternativnih struktura dijaspore, a Skupština dijaspore, koja Srbiju nije koštala ni dinara, zablokirana je upravo od strane države, te je onemogućeno svako delovanje i unapređenje odnosa sa čak pet i po miliona Srba u svetu - kategoričan je Dragan Stanojević.

Zahtevi koji su svojevremeno izglasani u Skupštini dijaspore, napominje on, "zahtevi su celog rasejanja i Skupština dijaspore je institucija koja to treba da prenese vladi i premijeru".

- Čudno je da Vučić izjavljuje da je "saradnja matične zemlje i dijaspore značajna i u obostranom interesu", a sa dijasporskim parlamentom nije imao nijedan sastanak. Čudno je i to što Nikolić kaže da je "Srbija čvrsto posvećena unapređenju položaja Srba u regionu", a da nikad nije odgovorio na naše molbe da se reše problemi koji muče pet i po miliona Srba u svetu, uključujući i sunarodnike u okruženju Srbije. Iz poteza državnog vrha Srbije, može se zaključiti sve, samo ne da se vodi briga o dijaspori, koja inače pošalje u otadžbinu oko šest milijardi dolara godišnje - navodi Stanojević.

2024 © - Vesti online