Sreda 20.04.2016.
13:29
Vestionline

Da su Amerikanci srušili ruski Su-24...

Reuters
Umalo ozbiljan sukob: Ruski Suhoji nadleću američki brod

Preleti ruskih bombardera iznad američkog razarača u Baltičkom moru 11. i 12. aprila izazvali su burnu reakciju u SAD. Stejt dipartment smatra da su Amerikanci imali pravo da obore ruski avion. Ruska strana navodi da se razarač našao na svega 70 kilometara od baze ruske Baltičke flote u Kalinjingradskoj oblasti, te da se radilo o običnom upozorenju i da ruski lovci nisu bili naoružani za napad.

Stručnjaci ocenjuju da ruski avioni u tom trenutku nisu nosili naoružanje i aparaturu kojom bi mogli da onesposobe elektroniku američkog razarača.

Stroga pravila

Američka vojna pravila, veoma su rigidna u sličnim situacijama. Američki ratni brod 1988. godine iznad Persijskog zaliva oborio je civilni avion "Erbas - A300B2-203" sa 290 putnika. Pentagon je tada objavio da je iranski avion "pogrešno identifikovan kao vojni lovački avion F-14".

Pentagon je 13. aprila objavio video-snimak "agresivnog prelijetanja ruskih aviona iznad razarača", kako je rečeno u američkom Ministarstvu odbrane. Rusko Ministarstvo odbrane izrazilo je čuđenje zbog takve reakcije američkih kolega i navelo da posade ruskih aviona vrše planske trening letove iznad neutralnih voda Baltičkog mora.

Mihail Aleksandrov, vodeći stručnjak Centra za vojnopolitička istraživanja Moskovskog državnog univerziteta međunarodnih odnosa, navodi da ruski brodovi ne prilaze tako blizu američkim bazama smeštenim duž čitave obale SAD.

Iz Saveta Ruske Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) saopšteno je da bi reakcija Rusije na obaranje aviona bila "oštra". Igor Morozov, član Odbora Saveta Federacije za međunarodna pitanja, naveo je da se američkom razaraču, koji se približio ruskim granicama, moglo desiti da se "više i ne udalji od njih".

Mišljenja stručnjaka o ruskoj reakciji na eventualno obaranje "Su-24" su podeljena. Jedni smatraju da je najverovatnije da bi američki razarač bio uništen posle napada na ruski avion.

Međutim, mnogi ne smatraju da bi to poslužilo kao dovoljan povod za rat većih razmera jer bi se strane potrudile da nekako lokalizuju sukob.

Penzionisani general Leonid Ivašov ipak smatra da bi Rusija postupila isto kao i prilikom napada turske avijacije na ruski bombarder "Su-24" na teritoriji Sirije. Prema njegovom mišljenju, vojni i državni vrh Ruske Federacije ne bi se odlučio za vojna delovanja, već bi radije u potpunosti prekinuo odnose sa Zapadom.

2024 © - Vesti online