Utorak 19.04.2016.
18:13
Vestionline, Tanjug

"Manipulacija jasenovačkim žrtvama je u osnovi velikosrpske ideologije"

youtube.com
Smatra da Hrvatska nije naslednik NDH: Zlatko Hasanbegović

- Moderna Hrvatska je nastala 1990. Stvorena je i odbranjena u Domovinskom ratu i to su jedini stvarni temelji moderne slobodne Hrvatske' - rekao je Hasanbegović utvrdivši da se "maniplacija jasenovačkim žrtvama nalazi u osnovi velikosrpske ideologije".

Upitan što misli o falsifikatu koji je korišćen kao rekvizit u filmu Jakova Sedlara o Jasenovcu, a na čijom premijeri u Zagrebu je bio, Hasanbegović kaže da je film video samo jednom i da nije ni autor ni kritičar.

- Konačnu reč o tome daće istorija - rekao je Hasanbegović i dodao da je uloga države da omogući istraživanje koje treba da bude depolitizovano.

- Zločini se ne mogu upoređivati jer svaki ima svoju istorijsku pozadinu i aktere i istoriografija nije disciplina koja istražuje tamničenje u zločinima. Komunisitički zločini su jedna tema, a zločini drugih režima su druga tema - izjavio je.

On je dodao da mu je žao zbog tri komemoracije koje će u Jasenovcu biti održane povodom Dana sećanja i dodao da poziva sve, pa i one koji su već bili na Spomen groblju, da ponovo dođu.

       

2024 © - Vesti online