Subota 29.05.2010.
17:02
Tanjug

Vojvodina - vinska regija Evrope

Na 18. plenarnoj sednici AREV-a u tom istarskom primorskom letovalištu Vojvodina se, kao regija sa velikim potencijalom u vinogradarstvu i proizvodnji vina, pridružila porodici od 70 članica vinskih regija starog kontinenta, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.


U ime Vlade Vojvodine, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović podneo je ranije zahtev za učlanjenje, koji je prihvaćen u AREV-u, tako da je pokrajina primljena u prestižno članstvo najboljih proizvođača vina.


"Ulaskom u AREV, imamo mogućnost da utičemo na politiku vinogradastva i proizvodnje vina, kroz zajedničku platformu svih članica", istakao je Petrović.


AREV raspolaže neprocenjivim znanjem i ima pristup fondovima koji se koriste za unapređenje stečenih iskustava tako da Vojvodina dobija mogućnost lakšeg priliva kvalitetnih informacija o novim tehnologijama, kao i o samom tržištu vinogradarskih proizvoda i vina.


Učestvujući u prezentaciji vinskih regija i vina, prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, je rekao da ono što je poezija u književnosti, to je vinogradarstvo u poljoprivredi, naglasivši da "Vojvodina ima sve uslove za razvoj vinogradarstva" i da se te mogućnosti moraju iskoristiti.


Pored Vojvodine, u članstvo su na 18. plenarnoj sednici AREV-a ušle još hrvatske regije Splitsko - Dalmatinska, Zadarska i Dubrovačka, kao i Hercegovačko - Mostarski kanton.

2024 © - Vesti online