Ponedeljak 18.04.2016.
11:53
Vestionline

Rojters o Srbiji: "Ultranacionalisti" se vraćaju na scenu

Promo/SRS
Vojislav Šešelj sve popularniji među biračima

Prema britanskoj agenciji "nije verovatno da će ultranacionalisti ugroziti snažnu vlast premijera, ali će koristiti skupštinu kao platformu da napadaju njegov proevropski kuris i da se bore protiv bilo kakvih ustupaka koje premijer bude primoran da učini tokom pregovora o ulasku u Uniju."

Rojters u ultranacionaliste ubraja "militantnog" lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja čija je popularnost, kako navodi, povećana posle poslobađajuće presude Haškog tribunala prošlog meseca i "desničarski" pokret Dveri koji zastupa proruske i anti-NATO stavove i traži prekid integracije u EU.

Ankete ukazuju da će ove dve grupacije preći census, a ukupno bi mogle imati oko 25-30 mesta u skupštini od 250 poslanika, dodaje se u tekstu.

Ankete ukazuju da će Vučićeva Srpska napredna stranka dobiti većinu, ali Šešeljevi radikali, koji nisu osvojili mesta u skupštini na izborima 2012. i 2014. godine mogli bi postati treća po veličini grupa u parlamentu, navodi Rojters.

Šešelj u svojim govorima relfektuje ozlojeđenost mnogih Srba zbog bombardovanja NATO 1999. godine zbog sukoba na Kosovu, ocenjuje Rojters i navodi da su mu nedavno u Jagodini klicali kada je rekao da "EU čine zemlje NATO. Oni su nas bombardovali, i uzeli nam Kosovo."

Pozivajući se na diplomatske izvore Rojters navodi i da povratak ultranacionalista "za sada ne izaziva preteranu zabrinutost u EU", jer je Vučić isključio koaliciju sa desničarima.

I radikali i Dveri, koji su u predizbornoj koaliciji da Demokratskom strankom Srbije, obećavaju da će zaustaviti privatizaciju, davati subvencije poljoprivrednicima i nametnuti carine na uvoz kako bi zaštitili domaće proizvođače, podseća Rojters.

2024 © - Vesti online