Nedelja 17.04.2016.
18:49
Vestionline

Džihadisti nabavili američke rakete, ciljaju civilne avione

sh.wikipedia.org
Ameri, izgleda, i dalje naoružavaju teroriste

Odlično obavešteni izraelski izvori istovremeno vide u nedavnom obaranju ruskog vojnog helikoptera Mi-28H u Siriji potvrdu "naznaka da su terorističke organizacije u Siriji, a izgleda i u Iraku, dobile savremene s ramena ispaljivane rakete za obaranje aviona". To znači, kako je objašnjeno, da je reč o raketama koje su u stanju da "probiju" najsavremeniji sistem "President-S" koji od "osvetljavanja" brani ruske letelice.

Nemački novinar koji je proveo 10 dana u Islamskoj državi tvrdi da džihadisti najozbiljnije planiraju nuklearni holokaust kojim bi većinu "nevernika" zbrisali s lica zemlje. Jorgen Todenhofer je godinama kritikovao američku politiku na Bliskom istoku, pa su čelni ljudi tzv. kalifata procenili da Nemac slobodno može da poseti Islamsku državu i vrati se u domovinu nepovređen.

S uznemirenjem je u vojnim i civilnim strukturama evropskih i drugih zemalja primljeno i otkriće uglednog azijskog lista "Ejža tajms" (Asia Times) da su "sad civilni avionski putnici na udaru sirijskih džihadista, što budi sećanja na gadne posledice isporuke američkih protivavionskih raketa MANPADS 1980-e talibanima u Avganistanu", koji su se, na čelu s Osamom Bin Ladenom, borili protiv sovjetskog prisustva u toj zemlji.

- Izveštaji govore, navodi "Ejža tajms", "da su neke od Amerikanaca podržavane džihadističke grupe opremljene američkim raketama MANPADS, poznatih i kao "stingers", i da su ih dobili direktno od Amerikanaca ili njihovih bliskoistočnih saveznika, povezanih sa zaoštravanjem sukoba u Siriji".

Amerikanci su zvanično rekli da je isporuka ovakvih raketa džihadistima "crvena linija preko koje se neće preći", jer takve lako prenosive i krajnje opasne rakete mogu ugroziti i američke civilne, kao i američke vojne avione koji bombarduju položaje terorista u Siriji i Iraku.

2024 © - Vesti online