Ponedeljak 18.04.2016.
05:00
D. Lj. J. - Vesti

Početak bune protiv lopova

Reuters
Sloboda narodu: Makedonci pred kordonom

Antivladini protesti su održani i u Bitolju i Strumici, a najavljuju se i u drugim gradovima. Pored ukidanja sramne odluke Ivanova, na protestima se čuju i zahtevi za odlaganje izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja bi pripremila demokratske, fer i kredibilne izbore.

Za razliku od prethodnih dana, kad su jaki policijski kordoni sprečavali demonstrante da dođu do zgrade parlamenta i vlade, sada im je bio dozvoljen pristup.

EU razočarana

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han zatražio je od svih stranaka u Makedoniji da se vrate za pregovarački sto i ostanu posvećeni evroatlantskoj perspektivi.
- Ako nije fokusirana na održavanje fer izbora, nova vlada neće biti međunarodno prihvaćena, a kamoli priznata - rekao je Han.

Protesti su počeli okupljanjem ispred Specijalnog tužilaštva u znak podrške istražiteljima, a nastavljeni ispred sedišta vladajuće VMRO-DPMNE, Skupštine i Vlade, gde su skandirali

"Nema pravde, nema mira", "Ostavke", "Zatvor za fašiste". Skoplje je ispisano grafitima "Smrt fašizmu - sloboda narodu".

Vođa opozicionog SDSM Zoran Zaev je poručio da se bitka za Makedoniju nastavlja nenaslinim protestima koji će biti intenzivirani i još žešći.

- Birački spisak nije pročišćen, a nema ni reforme medija - rekao je Zaev, dok Državna izborna komisija tvrdi da su ispunjeni svi uslovi za izbore.

Međutim, u MUP ističu da nema dovoljno vremena da do 5. juna provere 71.000 sumnjivih glasača i 18.000 ljudi koji nikada nisu zatražili da im budu izdati dokumenti.
 

2024 © - Vesti online